Alla inlägg under december 2008

Av Norde - 16 december 2008 12:46

Har kommit tillbaka upp till Sundsvall igen efter en helg hemma i Söderhamn. Var skönt att få komma hem lite och koppla av och träffa folk man inte sett på länge =)


Igår började vi med en ny kurs som kommer att handla om massmedierätt och etik.


Efter två timmars föreläsning drog jag, Jimmy, Robin, Sanna och Simon ut till Birsta för lite julshopping. Blev en massa timmar som spenderades där ute innan vi till sist åkte tillbaka och slog in lite julklappar, spelade TP och Backpackerin i natten.

Ikväll väntar julfest med klassen. Julklappsbyten, julbord, musik och dans och allt annat vad det nu kan bli. Vid handlingen ute i Birsta igår delade vi upp oss lite om vad vi skulle göra, jag och Jimmy fick det lättaste och ska steka köttbullar i eftermiddag ;) Men kommer även att ha med mig lite knäck och en princesstårta :P

Men innan festen kan börja väntar föreläsning mellan ett och fem =/
Syns vid bålen ikväll!



Av Norde - 16 december 2008 12:28

Kom upp i tid i torsdags när vi gick in på andra dagen av redaktionsövningen så kom i tid till morgonbönen (som morgonmötet kallas). Vid genomgången av hur många sidor som var klar märkte vi att det skulle bli en del att göra under dagen, främst redigeringsmässigt, så arbetet satte snabbt igång. Jag gick upp och tog plats med de andra polisreportrarna och blev sittandes och redigerade lite bilder från gårdagen som skulle in.


Passade även på att skriva en kortis med matchreferat från gårdagens match mellan Sundsvall Hockey-Västerås till sporten. Arbetet flöt på under dagen, gjorde några telesamtal till polisen för att kolla upp händelser från gårdagens dygnslista och skrev notiser om dessa. Framåt sextiden på kvällen kommer den ena polisreportern ner och säger att det är ett storlarm som gått ut på polisradion om en trafikolycka på E4an. Får tag i en chaufför och en reporter och drar dit. Två bilar som kolliderat vid en korsning. Plåtar på en massa och pratar med polis och brandmänn på platsen för att få fram uppgifter. Sen snabba telefonsamtal för att få upp det på webben och sen tillbaka till redaktionen och fixa bilderna.


När klockan var nio och två timmar återstog till deadline upptäcker Stefan att det står på ST att Regina, flickan som försvann från Sundsvall för en månad sedan, kommit tillbaka. Drog snabbt ihop ett redaktionsmöte där vi bestämde att inte prata om det utifall att vi var enda redaktionen som upptäckt det för att förhoppningsvis få vara ensamma om nyheten. Jag fick släppa de grejer jag höll på med och slänga mig på telefonen för att försöka ringa vakthavande på polisen och till föreståndaren för boendet hon bodde på för att sen skriva en artikel om det. Robin och Fredrika stack iväg till boendet för att försöka få bild och nån att prata med. Det var full fart på redaktionen för att hinna med allt innan deadline. Längst inne hade jag nog hoppats på att det skulle hända något helt nytt alldeles innan deadline och nu blev det ju så, kul att få jobba under press :P


Tidningen våran blev iaf klar och blev bra tycker jag. Har haft ett riktigt bra samarbete på våran redaktion och kul har vi haft det också! 

Av Norde - 11 december 2008 00:20

Så var första dagen av redaktionsövningen avklarad då. Har varit både roligt och intressant att ha den här praktiska övningen för att lära oss hur det ska fungera på en redaktion.. på ett ungefär iaf.


Dagen i kort: 

- Morgonmöte medövriga polisreportrar och genomgång av gårdagens dygnsrapport från polisen.

- Morgonmöte med redaktionen. Utdelning av arbeten under dagen och genomgång av utförda arbeten.

- Lagt in de artiklar jag skrivit till sporten för korr. läsning innan publikation.

- Skrivit webb-artiklar till ovanstående sportartiklar.

- Lyssnat på polisradio, varit ut och fotat en singelolycka.

- Fika, fika, fika, glida runt lite..

- Haft eftermiddagsredaktionsmöte. Genomgång av hur långt alla kommit med sina knäck under dagen och om något nytt dykt upp.

- Var ut till Matfors med Oskar(sportchefen) för att fota till en artikel han skulle skriva. Var där tillsammans med TV4:as lokalnyheter och gjorde intervjuer med bland annat Timrå IK´s lagkapten Pär Styf.

- Blev lite burgare till kvällsmat

- Redigering av bilder

- Glidit runt lite och slappat innan vi lämnade skolan för att gå hem.


Nu ligger jag hemma i sängen och skriver notiser om åtal och domar från tingsrätten. Ska nog ta och dra täcket över huvudet och sova snart, ska träffa redaktionen åtta imorgon igen för ett morgonmöte..


Glöm inte att följa våran webb-tidning:

http://mkv.itm.miun.se/projekt/red3/




-  

Av Norde - 10 december 2008 20:10

Blev en lång natt med artikelskrivande inatt. Efter att ha färdigställt två artiklar till sporten ställde jag väckarklockan på kvart i sju och gick och lade mig i sängen. Strax efter nio vaknar jag av att mobilen ringer så svarar och hör chefredaktör Siv i andra änden säga att jag har möte snart.. Inser att jag sovit över så får panik och skyndar till skolan för att ha redaktionsövning.


Under två dagar ska våra fyra olika redaktioner skapa en varsin tidning som publiceras på fredag. Min roll i våran redaktion på tidningen Mittekot är polisreporter och fotograf och lite sportreporter. 


Följ våran webbidning på:

http://mkv.itm.miun.se/projekt/red3/ 

Av Norde - 8 december 2008 22:01

Live-nyhetssändningen gick riktigt bra för oss vilket också innebär att filmkursen nu är slut tråkigt nog. Har varit intressant och lärorikt och gett mig mersmak för det här med filmning och tv-produktion.

  Sändningen satt iaf där den skulle så det var klockrent, bra jobbat gruppen! =)


Senare på dagen när jag var hemma och stökade lite kom Sta tillbaka efter att ha varit och kikat runt lite på stan. Några minuter senare när jag gör mig klar för att gå ner till skolan igen, då vi skulle ha redaktionsmöte, så ringer det på dörren. Öppnar och därutanför står Matte, vilken överraskning! Sta hade varit och hämtat honom vid tåget och egentligen så hade de väl lite andra planer på hur jag skulle överraskas av att han kommit upp ;) Synd att ni inte lyckades för det hade varit ett skönt skratt :D


Kvällen slutade med fest hemma hos mig med sing star och lite folk. Lyckades återigen tappa bort något, denna gång var det plånboken. Så fick kila ner till skolan och leta runt där men utan resultan. Så hem igen till festen och vänta ut alla innan jag vände upp och ner på rummet utan att hitta den. Öppnade sen det skåp jag letat igenom flera ggr och där låg den ju självklart =P Kvällen räddad så sen bar det av ner på stan.

Tack för helgen grabbar =)


Dagen efter blev väldigt slapp. Framåt eftermiddagen tog jag cykeln ner till stan för att plåta lite på railstylen som kördes mitt på torget där de byggt upp en ramp och lite hopp och boxar. Var skoj att få fota lite igen!


Idag har vi varit på ST på studiebesök och senare haft genomgång av känslabilder som vi alla tagit. En känsla som beskriver hur vi känner oss sen vi kom hit till Sundsvall. Min handlade om någon form av stress och hur allt har gått så snabbt sen jag fick telefonsamtalet om att jag kom in.
 Under genomgången kom en bild upp på två ben, det ena med ett skrapsår på knät och det andra med ett plåster på knät. Efter diskussioner om känslan kring bilden kommer våran filmlärare in och får frågan av fotoläraren vad han får för känsla av bilden. Svaret var så sjukt roligt, han slänger ur sig roliga kommentarer hela tiden den där Ingo :D så här löd hans associationtill bilden:

"Det ser ut som att hon har blivit tagen bakifrån"

 Klockren ;)


Senare på eftermiddagen drog jag och Siv iväg för att träffa en tjej för en intervju och fotning. Vem det är kan jag dock inte avslöja eftersom alla ska vara så hemliga när det gäller redaktionsövningen ;) Men ska iaf försöka att skriva ihop en artikel av intervjun inatt tänkte jag. Kommer att genomföras på gammalt hederligt journalistiskt sätt, med alkohol i kroppen. Vi har nyss suttit och druckit lite starkvinsglögg och kikat på hem-tentan och ska ner till Amanda där de andra är nu och pimplar lite sprit.. på en måndag och allt..  OM jag skriver artikeln inatt kommer den nog behövas korrläsas imorgon tror jag ;)


Imorrn väntar förläsning av en sportfotograf, tingsrättsbesök, teleintervjuer(?) och artikelskrivande (2 olika. Skriver mer än jag fotar :S)

Därefter väntar självaste redaktionsövningen resten av veckan...

Av Norde - 4 december 2008 23:33

Sta kom upp från Söderhamn på besök igår. Det första vi gjorde var att ta oss iväg till Gärdehov för att kika hockey, Sundsvall-Leksand. Blev sittandes alldeles brevid Sundsvallklacken under första perioden. Var någon galen man i övre medelåldern som stog och vrålade för fullt åt allt möjligt. Så till andra periden bestämde vi oss för att ansluta till Leksandsklacken där alla jourare stog, var lite trevligare =P Chockerande nog förlorade Leksand matchen med 1-0..


Idag har vi haft repetition inför morgondagens "live-sändning" av tv-nyhetsprogrammet. Min uppgift i det hela är att vara kameraman och sköta två kameror inne i studion. Var faktiskt riktigt skoj när vi alla hade kommit in i våra olika uppgifter och satte igång. Bara på med hörlurarna och höra hur det arbetades febrilit inne i kontrollrummet och samtidigt vara med och få en bra kamerabild av nyhetuppläsaren Cattis. TV är roligt! :D


Senare på kvällen funderade jag och Sta på att kika in casinot en sväng men planerna ändrades och det blev hemmakväll med tacos istället. Framåt nio bestämde jag mig för att jag skulle köpa den kamera jag har funderat på ett tag nu så efter att ha lånat Robins bil lät jag Jimmy skjutsa ut mig till Hemnet, strax söder om Sundsvall där en 40D med lite tillbehör låg och väntade på mig =) 

Av Norde - 2 december 2008 02:43

Efter att varit ute och gjort intervjuer idag så spenderades resten av dagen i redigeringsrummet med gruppen. Blev klar till 00.00 med inslaget och imorgon ska det redigeras om.. YEY! Vad har vi då lärt oss idag? Stuvade makaroner och köttbullar hos Malin är gott när man är frussen och hungrig efter en lång intervju och sen även att vi har en liten wannabe-dalkulla i våran grupp också..? :P


Snart onsdag också och då kommer Sta upp på besök och stannar väl fram till helgen nåt tag misstänker jag. Först ut på schemat väntar hockey, Sundsvall-Leksand

Av Norde - 1 december 2008 01:16

Hade tvätttid nu ikväll så sorterade upp tvätten och gav mig iväg ner till tvättstugan och slängde in första tvätten och startade vägningen innan det var dags att hälla i sköljmedel och tvättmedel. Det var då som jag och tvättmaskinen inte längre kom överrens. Plötsligt började den spotta ut vatten och sköljmedel över mig så hetsade i tvättmedlet och slängde igen luckan och tog mig däifrån. Efter första tvätten kom vi dock bättre överrens..


Mellan tvättomgångarna satt jag hemma i lägenheten när jag hörde massa luciasång ute i korridoren innan det plingade på dörren. Öppnade och där stog hela gänget och sjöng och höll fram en bakplåt med nybakta lussekatter första advent till all ära :P Roliga ni är =)


Imorrn kör vi igång igen med plugget. Våran grupp har bokat in två intervjuer på morgonen så vi kommer att skicka iväg Lina och Malin till Härnösand för att göra en intervju medans jag och Maria tar oss till Stockvik för att göra en intervju och filma lite kvixksilverupptagning. Känns som att det kan komma att bli en lång natt igen, men nu vet vi ju iaf vart ventilationsknappen sitter ;)

Ovido - Quiz & Flashcards